Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 240g mąki (w moim przypadku bezglutenowej)
- 250g cukru
- 6 łyżek wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, zanim będziemy
go przekładać kremem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek uważając, aby do białka nie dostało się żółtko. Białka ubić z solą na sztywną
pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, jedno żółtko i łyżkę wody. Miksować do wyczerpania składników. Następnie
do masy
jajecznej partiami dodawać przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką(już nie miksując). Masę należy
mieszać tak, aby z mąki nie tworzyły się grudki.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 35 min
do piekarnika. Pod sam koniec pieczenia otwieramy piekarnik,
aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.Aby biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Jeśli po wyjęciu zauważycie, że jednak biszkopt opada, proponuję go odwrócić dnem do góry.
Zanim zaczniemy robić krem, biszkopt należy przekroić na 3 równe krążki i przygotować nasączenie.
Składniki na nasączenie:
- 150g truskawek
- 1,5 łyżki cukru
Truskawki dokładnie zmiksować z cukrem w blenderze, dodać 2 łyżki wody i wstawić do lodówki.
Składniki na krem:
- 400g serka Mascarpone
- 350 ml śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
- 225g truskawek do zmiksowania
- 150g truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
- 8 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
W blenderze zmiksować z cukrem 225g truskawek. Dokładnie wymieszać łopatką sylikonową z serkiem Mascarpone. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Do serka stopniowo dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łopatką. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać z resztą pokrojonych truskawek. Następnie sosem truskawkowym(około 5 łyżek na 1 spód) nasączyć pierwszy biszkoptowy krążek i posmarować 1/3 kremu, to samo zrobić z drugim krążkiem. Ostatni posmarować samym kremem truskawkowym. Tort wstawić na chwilę do lodówki, aby w tym czasie ubić śmietanę do dekoracji.
Składniki na udekorowanie:
- ok. 10 truskawek pokrojonych w plasterki
- 100g serka Mascarpone (wykorzystałam resztę serka, która została po zrobieniu kremu truskawkowego)
- 250g śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
- 1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Delikatnie wymieszać z serkiem silikonową łopatką. Posmarować górę oraz boki tortu. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami.
A oto kolejny przykład dekoracji tortu:
Dodano 01.06.2014 |
Robiłam ostatnio bardzo podobny torcik :) Jest pyszny. Połączenie truskawek i mascarpone to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję!Malinowy z mascarpone też znajdziesz wśród moich przepisów. :-) Ja uwielbiam takie lekkie ciasta.
UsuńNic tylko się wgryźć ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:-) Proszę bardzo!Częstuj się. :-)
UsuńWyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, również wspaniale smakuje. :-)
UsuńDziękuję, że tu zajrzałaś i pozdrawiam.
fantastyczny:) w zeszłym roku robiłam podobny z dodatkiem malin:) pycha!
OdpowiedzUsuńMalinową wersję też u mnie znajdziesz.;-)Dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie.
UsuńWygląda przepysznie. Uwielbiam serek mascarpone w ciastach :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba i fajnie, że tutaj zajrzałaś.
UsuńSerek mascarpone idealne się nadaje do tortów, dodaje lekkości prawda?
Pozdrawiam ciepło.
Czy mrożone truskawki też można zastosować?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, jednak tort nie będzie wtedy taki aromatyczny. Po rozmrożeniu truskawki na pewno należy odsączyć na sitku z soku, bo inaczej masa będzie za rzadka. Mrożone maliny nadają się moim zdaniem lepiej od mrożonych truskawek. Pozdrawiam!
Usuńpycha jest
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę. :-) Sama już za tym tortem tęsknię, ale czekam do pierwszych polskich truskawek. A to jeszcze tyle czasu ... A ty ja z jakimi zrobiłaś???
UsuńJutro zaczynam piec tort truskawkowy. ;) Piekłam z tego przepisu w lato dwa razy, teraz podejmuję się trzeci raz, lecz z innymi truskawkami. Nie tymi typowo smakowitymi letnimi, ale paczkowanymi. No ale... może nie będzie tak źle. Do nasączenia mam letnie truskawki zmiksowane z cukrem, zamrożone, więc może trochę letniej słodyczy się uchowa... :) Polecam ten przepis każdemu. W lato piekłam pierwszy raz w życiu tort i padło właśnie na ten. Przepis jest prosty, tort robi się łatwo i przyjemnie. Uwielbiam go. :)
OdpowiedzUsuńI jak wyszedł ???? Udał się??? Mmmmm jak ja bym teraz zjadła taki kawałek.
UsuńA z tym zamrożonym musem to świetny pomysł, też tak muszę zrobić.
Ogromnie dziękuję za przemiły komentarz, nawet nie wiesz jak się z niego cieszę. :-) Życzę samych udanych wypieków i pozdrawiam ciepło! :-)
Wczoraj trafiłam na Twojego bloga, szukając przepisu na tort z truskawkami. Córka obchodziła 16 urodziny, więc stwierdziłam, że będzie w sam raz. Ostatni tort piekłam mając 17 lat, więc było to wieki temu. Przepisów na to ciasto jest multum w internecie, ale zdecydowała się na Twój ze względu na prosty przepis i piękne zdjęcia:) Obawiałam się trochę, co wyjdzie, bo miałam w domu zdecydowanie mniej mascarpone i trochę zdziwoło mnie, że nie ma w przepisie proszku do pieczenia, więc dodałam tak na wszelki wypadek. Czy faktycznie nie dodajesz proszku do pieczenia? Boki tortu posypałam płatkami migdałowymi, a do nasączania użyłam herbaty z alkoholem. Tort wyszegł nie tylko bajecznie pięny, ale bardzo smaczny. W wolnej chwili przeczytam inne przepisy, może cos mnie zainspiruje. Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńBeata dziękuję za miły komentarz. :-) Ogromnie się cieszę, że wybrałaś właśnie mój przepis i że się nie zawiodłaś. To fakt, że przepis jest prosty, a efekt niezwykły. Ja tylko w maju upiekłam ten tort 4 razy, bo wszyscy goście go uwielbiają. :-)
UsuńJeśli chodzi o proszek do pieczenia, to rzeczywiście nie trzeba go dodawać, pod warunkiem, że będzie się ściśle trzymać moich zaleceń. Czyli piana musi się dobrze ubić, żółtko nie może się dostać do piany, a mąkę należy delikatnie mieszać łyżką. W całym swoim życiu ani razu nie dodałam do biszkoptu proszku. :-) Pozdrawiam Cię ciepło i zapraszam częściej!
W poniedziałek są moje imieniny i własnie wybrałam twój przepis bo jest ciekawy i inny od tradycyjnego.Wpiszę komentarz po zrobieniu go .
OdpowiedzUsuńMiło mi, że wybrałaś właśnie mój przepis na tort i mam nadzieję, że się nie zawiodłaś. :-)
UsuńWitam, torcik wyglada slicnie i zapewne smakuje wysmienicie. Prosze mi powiedziec czy jesli zrobie jedno przelozenie ta masa truskawkowa a drugie masa czekoladowa (i tu jesli masz jakis fajny sprawdzony lekki przepis to bardzo prosze) to nie zabije tego tortu? :D Bardzo lubie torty dwu (i wielo) smakowe ale truskawkowego jeszcze nigdy nie robilam. Pozdrawim
OdpowiedzUsuńChyba bym nie ryzykowała z takim połączeniem. Jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego, to śmiało! I pochwal się, czy eksperyment się udał.
Usuń
OdpowiedzUsuńTen tort, to pochwała prostoty - gratuluję, bardzo lubię kremy w towarzystwie mascarpone - pozdrawiam :)))
Dziękuję!
UsuńBiszkopcik jest naprawdę super, niestety krem się nie udał, miałam bardziej koktajl niż krem (chyba wina śmietanki), ale spróbuje jeszcze raz! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUżywaj koniecznie śmietanki 36%. Inna się nie nadaje. Poza tym truskawki mogły mieć za dużo soku. Zdarza się, że są bardziej wodniste po obfitych deszczach. Można wtedy rozgnieść je widelcem zamiast blendować i odlać sok. Życzę drugiej udanej próby!
UsuńTeraz piecze ciasto z moją mamą.Piekłam go już trzeci raz jest pyszny nie da się wyrazić jak smakuje!Chociaż mam mało lat lubię piec.Bardzo
OdpowiedzUsuńlubię piec ten tort,bo wszystkim smakuje.=)Pozdrawiam!
Super! Ja upiekłam pierwszy tort na swoje 13 urodziny i wyszedł wyśmienity. Tobie też tego życzę!
UsuńJutro piekę tort dla mamy i zaposiłkuję się Twoim przepisem :) Mam nadzieję, że się uda... Ja dodatkowo, żeby tort był jeszcze bardziej truskawkowy zrobię swój biszkopt z kawałkami truskawek;) Przepis uważam za bardzo fajny i pomocny:) Torcik wygląda fantastycznie!!! Jeszcze nie robiłam kremu do tortu z serkiem mascarpone, ale skoro wszyscy zachwalają to chyba w końcu warto spróbować :)! Napewno skorzystam też z innych Twoich przepisów! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak wyszedł tort i bardzo się cieszę, że tutaj zajrzałaś.
UsuńW ostatnia niedzielę zrobiłam Twój tort chociaż wykorzystałam do niego
OdpowiedzUsuńbiszkopt wg mojego przepisu, szczerze nie ufałam wodzie, jest naprawdę smaczny, aktualne jestem w Niemczech więc z naszymi truskawkami będzie jeszcze lepszy, zrobię go jak wrócę do domu, pozdrawiam
:-) Woda dodaje mu wilgoci, dzięki niej nie jest taki suchy, więc nie ma się czego obawiać. A jak się udał torcik? Pozdrawiam!
UsuńNie zaglądałam tu długo, ale tort wyszedł wspaniały,w domku zrobiłam z naszymi truskawkami, niebo. .......,jak myślisz czy można do niego dodać maliny i jagody zamiast truskawek? Pozdrawiam
UsuńNo to się ogromnie cieszę. Maliny i jagody jak najbardziej, sama go robię raz z truskawkami raz z malinami.
UsuńIle taki tort można trzymać w lodówce? I czy może być około godziny poza lodówką? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń3 dni spokojnie można go przechowywać w lodówce, a poza godzinkę wytrzyma.
UsuńPani krem truskawkowy to po prostu poezja. Już drugi raz z rzędu robię z nim tort bo nie możemy się najeść! Na zawsze zagości w moich ciastach. Planuję wersję jagodową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale super! Ogromnie mi miło, że inspirujesz się moim przepisem.
Usuńw koncu jakis tort truskawkowy w ktorym nie musze uzyc zelatyny. Duzy plus!
OdpowiedzUsuńTo wiele ułatwia, zgadzam się w pełni i pozdrawiam wakacyjnie!
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się przepis i chcę go zrobić na urodziny wnuczki.Mam tylko jedno pytanie: czy krem dobrze się trzyma bez dodatku żelatyny?
A i jeszcze jedno: czy serek i śmietana mają mieć temperaturę pokojową, czy raczej "lodówkową"?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam serdeczne! Niestety mogę dopiero odpowiedzieć i mam nadzieję, że jeszcze nie robiłaś tortu. Krem tego ne wymaga, żeby dodawać do niego żelatyny pod warunkiem, że śmietana będzie dobrze ubita, a truskawki nie puszczą za dużo soku. Dlatego śmietana powinna mieć 36% tłuszczu i być mocno schłodzona, a z truskawek można ewentualnie odlać sok i wtedy można go wykorzystać do nasączenia biszkoptu. Serek też powinien być mocno schłodzony. Pozdrawiam!
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchcę zrobić ten tort na urodziny córki. Tylko mam kilka pytań :) Chcę użyć malin do kremu zamiast truskawek. Czy maliny należy przecierać? Dodatkowo chciałabym zrobić 6 krążków biszkoptowych w kolorach tęczy, czy wystarcz podwoić ilość składników na biszkopt? Mam tortownicę o średnicy 24cm. Jeśli będzie tyle krążków, to czy kremu też musi być dwa razy więcej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zrobiłam ostatnio ten tort i wyszedł rewelacyjny!!! Wszyscy goście byli zachwyceni, zachwalali a dzieciaki prosiły o dokładkę :) Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo wspaniale!Bardzo się cieszę. :-)
UsuńWłaśnie skończyłam torcik. Jest piękny! Dołożyłam na około tortu rurki z kremem waniliowym i przepasałam atłasowa wstążką. Mam nadzieje że będzie równie smaczny jak wygląda. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńwlasnie upieklam biszkopt reszta bedie jutro.Chcialam sie dowiedzie czy smietanka 30% moze byc bo to jest jedyna jaka moge dostac >Prosze o szybka odp jesli jest to mozliwe.
OdpowiedzUsuńWitam:)czy krem można robić również z innymi owocami?:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, torcik jest pyszny i bardzo lekki w odroznieniu od tych z ciezka maslana masa. Dzieki!
OdpowiedzUsuńNa 5 urodziny pod koniec listopada mój synuś wymarzył sobie tort truskawkowy..... dziękuję bardzo za przepis na tort z musem truskawkowym (bo mam go w zamrażarce) i za uratowanie urodzin :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam :) W zeszłym roku w czerwcu upiekłam ten tort na urodziny mojego męża. To był mój pierwszy tort! Wyszedł znakomicie! Pozwoliłam sobie na troszkę szaleństwa i na wierzchu, na truskawki dodałam jeszcze truskawkową galaretkę. Bok tortu udekorowałam migdałami :) Wszyscy byli zachwyceni! :) Twój przepis jest znakomity! 🌸
OdpowiedzUsuńMam zamiar powtórzyć ten sukces niebawem . Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze krążka bezy do środka tortu. Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam serdecznie!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCóż za wspaniały tort. Połączenie serka mascarpone z truskawkami to coś cudownego. Według nas takie zestawienie idealnie pasowałoby na wesele. Jesteśmy przekonani, że niejedna młoda para marzy o takim torcie weselnym. No i oczywiście samo połączenie kolorystyczne bieli z czerwienią robi piorunujące wrażenie.
OdpowiedzUsuńA jak z mrożonym truskawkami zrobić trzeba je zblendowac i czy mogę zimne dodać do serka pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy wg tego przepisu można zrobić biszkopt czekoladowy ??
OdpowiedzUsuńRobiłam zwykły jak wyżej i zawsze wychodził, a więc sprawdzony :)
Teraz potrzebuje czekoladowego i boję się ryzykować innymi przepisami na biszkopty.
Właśnie go robię,jako pierwszy tort w życiu,na urodziny chłopaka :) Póki co przełożony kremem,chłodzi się w lodówce,potem będę dekorować. Póki co wszystko ok więc myślę ze chłopak i przyszli teściowie będą zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńOd 3 lat robię ten tort na urodziny syna... Zawsze podbija nasze kubki smakowe 😊 polecam
OdpowiedzUsuń27 year old VP Quality Control Estele Prawle, hailing from Camrose enjoys watching movies like The Golden Cage and Sewing. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Sportage. porada
OdpowiedzUsuńdobry adwokat sprawy rodzinne rzeszow
OdpowiedzUsuń