wtorek, 4 czerwca 2013

Tort truskawkowy z kremem mascarpone

Ten tort to istne truskawkowe szaleństwo! Jest leciutki, baardzo owocowy i świeżo smakuje, pachnie latem, słońcem. Zrobiłam go 15. maja z okazji moich(już zawsze 21 :-) ) urodzin i został pochłonięty w oka mgnieniu. Spóźnieni goście niestety już się na niego nie załapali. A wszystkiemu winien puszysty biszkopt nasączony musem truskawkowym oraz niezwykle owocowy, lekki w konsystencji krem, połączony z kawałeczkami truskawek. No i zapomniałabym o najważniejszym: nasze polskie, cudownie aromatyczne i pachnące truskawki. Wprawdzie cena zabija, ale naprawdę warto. Przekonajcie się o tym sami. :-) A więc sezon truskawkowy można uznać za otwarty.


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 240g mąki (w moim przypadku bezglutenowej)
  • 250g cukru
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, zanim będziemy go przekładać kremem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek uważając, aby do białka nie dostało się żółtko. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, jedno żółtko i łyżkę wody. Miksować do wyczerpania składników. Następnie do masy jajecznej partiami dodawać przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką(już nie miksując). Masę należy mieszać tak, aby z mąki nie tworzyły się grudki.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 35 min do piekarnika. Pod sam koniec pieczenia otwieramy piekarnik, aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.

Aby biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Jeśli po wyjęciu zauważycie, że jednak biszkopt opada, proponuję go odwrócić dnem do góry.

Zanim zaczniemy robić krem, biszkopt należy przekroić na 3 równe krążki i przygotować nasączenie.

Składniki na nasączenie:

  • 150g truskawek
  • 1,5 łyżki cukru

Truskawki dokładnie zmiksować z cukrem w blenderze, dodać 2 łyżki wody i wstawić do lodówki.

Składniki na krem:

  • 400g serka Mascarpone
  • 350 ml śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
  • 225g truskawek do zmiksowania
  • 150g truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
  • 8  łyżek cukru pudru

Wykonanie: 

W blenderze zmiksować z cukrem 225g truskawek. Dokładnie wymieszać łopatką sylikonową z serkiem Mascarpone. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Do serka stopniowo dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łopatką. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać z resztą pokrojonych truskawek. Następnie sosem truskawkowym(około 5 łyżek na 1 spód) nasączyć pierwszy biszkoptowy krążek i posmarować 1/3 kremu, to samo zrobić z drugim krążkiem. Ostatni posmarować samym kremem truskawkowym. Tort wstawić na chwilę do lodówki, aby w tym czasie ubić śmietanę do dekoracji.


Składniki na udekorowanie:
  • ok. 10 truskawek pokrojonych w plasterki
  • 100g serka Mascarpone (wykorzystałam resztę serka, która została po zrobieniu kremu truskawkowego)
  • 250g śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Delikatnie wymieszać z serkiem silikonową łopatką. Posmarować górę oraz boki tortu. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. 


A oto kolejny przykład dekoracji tortu:

Dodano 01.06.2014






 





60 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio bardzo podobny torcik :) Jest pyszny. Połączenie truskawek i mascarpone to strzał w 10 :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!Malinowy z mascarpone też znajdziesz wśród moich przepisów. :-) Ja uwielbiam takie lekkie ciasta.

      Usuń
  2. Nic tylko się wgryźć ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, również wspaniale smakuje. :-)
      Dziękuję, że tu zajrzałaś i pozdrawiam.

      Usuń
  4. fantastyczny:) w zeszłym roku robiłam podobny z dodatkiem malin:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinową wersję też u mnie znajdziesz.;-)Dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie.

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie. Uwielbiam serek mascarpone w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba i fajnie, że tutaj zajrzałaś.
      Serek mascarpone idealne się nadaje do tortów, dodaje lekkości prawda?
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. Czy mrożone truskawki też można zastosować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, jednak tort nie będzie wtedy taki aromatyczny. Po rozmrożeniu truskawki na pewno należy odsączyć na sitku z soku, bo inaczej masa będzie za rzadka. Mrożone maliny nadają się moim zdaniem lepiej od mrożonych truskawek. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę. :-) Sama już za tym tortem tęsknię, ale czekam do pierwszych polskich truskawek. A to jeszcze tyle czasu ... A ty ja z jakimi zrobiłaś???

      Usuń
  8. Jutro zaczynam piec tort truskawkowy. ;) Piekłam z tego przepisu w lato dwa razy, teraz podejmuję się trzeci raz, lecz z innymi truskawkami. Nie tymi typowo smakowitymi letnimi, ale paczkowanymi. No ale... może nie będzie tak źle. Do nasączenia mam letnie truskawki zmiksowane z cukrem, zamrożone, więc może trochę letniej słodyczy się uchowa... :) Polecam ten przepis każdemu. W lato piekłam pierwszy raz w życiu tort i padło właśnie na ten. Przepis jest prosty, tort robi się łatwo i przyjemnie. Uwielbiam go. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszedł ???? Udał się??? Mmmmm jak ja bym teraz zjadła taki kawałek.
      A z tym zamrożonym musem to świetny pomysł, też tak muszę zrobić.
      Ogromnie dziękuję za przemiły komentarz, nawet nie wiesz jak się z niego cieszę. :-) Życzę samych udanych wypieków i pozdrawiam ciepło! :-)

      Usuń
  9. Wczoraj trafiłam na Twojego bloga, szukając przepisu na tort z truskawkami. Córka obchodziła 16 urodziny, więc stwierdziłam, że będzie w sam raz. Ostatni tort piekłam mając 17 lat, więc było to wieki temu. Przepisów na to ciasto jest multum w internecie, ale zdecydowała się na Twój ze względu na prosty przepis i piękne zdjęcia:) Obawiałam się trochę, co wyjdzie, bo miałam w domu zdecydowanie mniej mascarpone i trochę zdziwoło mnie, że nie ma w przepisie proszku do pieczenia, więc dodałam tak na wszelki wypadek. Czy faktycznie nie dodajesz proszku do pieczenia? Boki tortu posypałam płatkami migdałowymi, a do nasączania użyłam herbaty z alkoholem. Tort wyszegł nie tylko bajecznie pięny, ale bardzo smaczny. W wolnej chwili przeczytam inne przepisy, może cos mnie zainspiruje. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata dziękuję za miły komentarz. :-) Ogromnie się cieszę, że wybrałaś właśnie mój przepis i że się nie zawiodłaś. To fakt, że przepis jest prosty, a efekt niezwykły. Ja tylko w maju upiekłam ten tort 4 razy, bo wszyscy goście go uwielbiają. :-)
      Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, to rzeczywiście nie trzeba go dodawać, pod warunkiem, że będzie się ściśle trzymać moich zaleceń. Czyli piana musi się dobrze ubić, żółtko nie może się dostać do piany, a mąkę należy delikatnie mieszać łyżką. W całym swoim życiu ani razu nie dodałam do biszkoptu proszku. :-) Pozdrawiam Cię ciepło i zapraszam częściej!

      Usuń
  10. W poniedziałek są moje imieniny i własnie wybrałam twój przepis bo jest ciekawy i inny od tradycyjnego.Wpiszę komentarz po zrobieniu go .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że wybrałaś właśnie mój przepis na tort i mam nadzieję, że się nie zawiodłaś. :-)

      Usuń
  11. Witam, torcik wyglada slicnie i zapewne smakuje wysmienicie. Prosze mi powiedziec czy jesli zrobie jedno przelozenie ta masa truskawkowa a drugie masa czekoladowa (i tu jesli masz jakis fajny sprawdzony lekki przepis to bardzo prosze) to nie zabije tego tortu? :D Bardzo lubie torty dwu (i wielo) smakowe ale truskawkowego jeszcze nigdy nie robilam. Pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba bym nie ryzykowała z takim połączeniem. Jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego, to śmiało! I pochwal się, czy eksperyment się udał.

      Usuń

  12. Ten tort, to pochwała prostoty - gratuluję, bardzo lubię kremy w towarzystwie mascarpone - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Biszkopcik jest naprawdę super, niestety krem się nie udał, miałam bardziej koktajl niż krem (chyba wina śmietanki), ale spróbuje jeszcze raz! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używaj koniecznie śmietanki 36%. Inna się nie nadaje. Poza tym truskawki mogły mieć za dużo soku. Zdarza się, że są bardziej wodniste po obfitych deszczach. Można wtedy rozgnieść je widelcem zamiast blendować i odlać sok. Życzę drugiej udanej próby!

      Usuń
  14. Teraz piecze ciasto z moją mamą.Piekłam go już trzeci raz jest pyszny nie da się wyrazić jak smakuje!Chociaż mam mało lat lubię piec.Bardzo
    lubię piec ten tort,bo wszystkim smakuje.=)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Ja upiekłam pierwszy tort na swoje 13 urodziny i wyszedł wyśmienity. Tobie też tego życzę!

      Usuń
  15. Jutro piekę tort dla mamy i zaposiłkuję się Twoim przepisem :) Mam nadzieję, że się uda... Ja dodatkowo, żeby tort był jeszcze bardziej truskawkowy zrobię swój biszkopt z kawałkami truskawek;) Przepis uważam za bardzo fajny i pomocny:) Torcik wygląda fantastycznie!!! Jeszcze nie robiłam kremu do tortu z serkiem mascarpone, ale skoro wszyscy zachwalają to chyba w końcu warto spróbować :)! Napewno skorzystam też z innych Twoich przepisów! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak wyszedł tort i bardzo się cieszę, że tutaj zajrzałaś.

      Usuń
  16. W ostatnia niedzielę zrobiłam Twój tort chociaż wykorzystałam do niego
    biszkopt wg mojego przepisu, szczerze nie ufałam wodzie, jest naprawdę smaczny, aktualne jestem w Niemczech więc z naszymi truskawkami będzie jeszcze lepszy, zrobię go jak wrócę do domu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Woda dodaje mu wilgoci, dzięki niej nie jest taki suchy, więc nie ma się czego obawiać. A jak się udał torcik? Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Nie zaglądałam tu długo, ale tort wyszedł wspaniały,w domku zrobiłam z naszymi truskawkami, niebo. .......,jak myślisz czy można do niego dodać maliny i jagody zamiast truskawek? Pozdrawiam

      Usuń
    3. No to się ogromnie cieszę. Maliny i jagody jak najbardziej, sama go robię raz z truskawkami raz z malinami.

      Usuń
  17. Ile taki tort można trzymać w lodówce? I czy może być około godziny poza lodówką? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 dni spokojnie można go przechowywać w lodówce, a poza godzinkę wytrzyma.

      Usuń
  18. Pani krem truskawkowy to po prostu poezja. Już drugi raz z rzędu robię z nim tort bo nie możemy się najeść! Na zawsze zagości w moich ciastach. Planuję wersję jagodową :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! Ogromnie mi miło, że inspirujesz się moim przepisem.

      Usuń
  19. w koncu jakis tort truskawkowy w ktorym nie musze uzyc zelatyny. Duzy plus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wiele ułatwia, zgadzam się w pełni i pozdrawiam wakacyjnie!

      Usuń
  20. Witam!
    Spodobał mi się przepis i chcę go zrobić na urodziny wnuczki.Mam tylko jedno pytanie: czy krem dobrze się trzyma bez dodatku żelatyny?
    A i jeszcze jedno: czy serek i śmietana mają mieć temperaturę pokojową, czy raczej "lodówkową"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Witam serdeczne! Niestety mogę dopiero odpowiedzieć i mam nadzieję, że jeszcze nie robiłaś tortu. Krem tego ne wymaga, żeby dodawać do niego żelatyny pod warunkiem, że śmietana będzie dobrze ubita, a truskawki nie puszczą za dużo soku. Dlatego śmietana powinna mieć 36% tłuszczu i być mocno schłodzona, a z truskawek można ewentualnie odlać sok i wtedy można go wykorzystać do nasączenia biszkoptu. Serek też powinien być mocno schłodzony. Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Witam,
    chcę zrobić ten tort na urodziny córki. Tylko mam kilka pytań :) Chcę użyć malin do kremu zamiast truskawek. Czy maliny należy przecierać? Dodatkowo chciałabym zrobić 6 krążków biszkoptowych w kolorach tęczy, czy wystarcz podwoić ilość składników na biszkopt? Mam tortownicę o średnicy 24cm. Jeśli będzie tyle krążków, to czy kremu też musi być dwa razy więcej?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam ostatnio ten tort i wyszedł rewelacyjny!!! Wszyscy goście byli zachwyceni, zachwalali a dzieciaki prosiły o dokładkę :) Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie skończyłam torcik. Jest piękny! Dołożyłam na około tortu rurki z kremem waniliowym i przepasałam atłasowa wstążką. Mam nadzieje że będzie równie smaczny jak wygląda. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. wlasnie upieklam biszkopt reszta bedie jutro.Chcialam sie dowiedzie czy smietanka 30% moze byc bo to jest jedyna jaka moge dostac >Prosze o szybka odp jesli jest to mozliwe.

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam:)czy krem można robić również z innymi owocami?:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacyjny przepis, torcik jest pyszny i bardzo lekki w odroznieniu od tych z ciezka maslana masa. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  27. Na 5 urodziny pod koniec listopada mój synuś wymarzył sobie tort truskawkowy..... dziękuję bardzo za przepis na tort z musem truskawkowym (bo mam go w zamrażarce) i za uratowanie urodzin :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam :) W zeszłym roku w czerwcu upiekłam ten tort na urodziny mojego męża. To był mój pierwszy tort! Wyszedł znakomicie! Pozwoliłam sobie na troszkę szaleństwa i na wierzchu, na truskawki dodałam jeszcze truskawkową galaretkę. Bok tortu udekorowałam migdałami :) Wszyscy byli zachwyceni! :) Twój przepis jest znakomity! 🌸
    Mam zamiar powtórzyć ten sukces niebawem . Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze krążka bezy do środka tortu. Co o tym sądzisz?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Cóż za wspaniały tort. Połączenie serka mascarpone z truskawkami to coś cudownego. Według nas takie zestawienie idealnie pasowałoby na wesele. Jesteśmy przekonani, że niejedna młoda para marzy o takim torcie weselnym. No i oczywiście samo połączenie kolorystyczne bieli z czerwienią robi piorunujące wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  31. A jak z mrożonym truskawkami zrobić trzeba je zblendowac i czy mogę zimne dodać do serka pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy wg tego przepisu można zrobić biszkopt czekoladowy ??
    Robiłam zwykły jak wyżej i zawsze wychodził, a więc sprawdzony :)
    Teraz potrzebuje czekoladowego i boję się ryzykować innymi przepisami na biszkopty.

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie go robię,jako pierwszy tort w życiu,na urodziny chłopaka :) Póki co przełożony kremem,chłodzi się w lodówce,potem będę dekorować. Póki co wszystko ok więc myślę ze chłopak i przyszli teściowie będą zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Od 3 lat robię ten tort na urodziny syna... Zawsze podbija nasze kubki smakowe 😊 polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. 27 year old VP Quality Control Estele Prawle, hailing from Camrose enjoys watching movies like The Golden Cage and Sewing. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Sportage. porada

    OdpowiedzUsuń