piątek, 14 lutego 2014

Ciasto marchewkowe bez glutenu

To ciasto robi się wyjątkowo szybko i łatwo, dlatego idealnie nadaje się na spontaniczne odwiedziny rodziny i przyjaciół. Jego zaletą jest również to, że można je zjeść od razu po wystygnięciu, czyli jeszcze w dniu upieczenia. Informacja w tytule o braku glutenu nie powinna odstraszać osób niebędących na diecie bezglutenowej, bo ciasto mimo zastąpienia mąki pszennej ziemniaczaną oraz dzięki dużej ilości orzechów jest przepyszne.



Składniki:

  • 6 jajek
  • 250g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600g startej marchewki
  • 400g mielonych orzechów lub migdałów

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając powoli dodawać połączone ze sobą suche składniki na przemian ze startą marchewką. Wlać sok z cytryny, a białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Piec 60 minut w temperaturze 180 C.





4 komentarze:

  1. O jaaaaa!!!Upiekę mężowi, bo on chyba też jest bezglutenowcem, okazuje się (a przynajmniej bezpszenicowcem);)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam mężowi i cieszę się, że do mnie zajrzałaś. ;-)

      Usuń
  2. Ciasta bezglutenowe to hit w modzie weselnej. Młode pary często zamawiają właśnie takie wypieki. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń