To ciasto robi się wyjątkowo szybko i łatwo, dlatego idealnie nadaje się na spontaniczne odwiedziny rodziny i przyjaciół. Jego zaletą jest również to, że można je zjeść od razu po wystygnięciu, czyli jeszcze w dniu upieczenia. Informacja w tytule o braku glutenu nie powinna odstraszać osób niebędących na diecie bezglutenowej, bo ciasto mimo zastąpienia mąki pszennej ziemniaczaną oraz dzięki dużej ilości orzechów jest przepyszne.
Składniki:
- 6 jajek
- 250g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g startej marchewki
- 400g mielonych orzechów lub migdałów
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając powoli dodawać połączone ze sobą suche składniki na przemian ze startą marchewką. Wlać sok z cytryny, a białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Piec 60 minut w temperaturze 180 C.
O jaaaaa!!!Upiekę mężowi, bo on chyba też jest bezglutenowcem, okazuje się (a przynajmniej bezpszenicowcem);)
OdpowiedzUsuńPolecam mężowi i cieszę się, że do mnie zajrzałaś. ;-)
UsuńCiasta bezglutenowe to hit w modzie weselnej. Młode pary często zamawiają właśnie takie wypieki. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńhit
Usuń