niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z borówką amerykańską - lekki jak pianka


Wiem, wiem, miało być o mojej podróży do Tajlandii, jak na Facebooku zapowiadałam. Jednak w trakcie tworzenia wpisu, powstał ten piękny, rumiany, wyrośnięty i rozpływający się w ustach sernik na kruchym spodzie. Nie mogłam się oprzeć i postanowiłam przepis tu umieścić, tym bardziej, że borówka niebawem się skończy i możecie nie mieć już okazji upiec ciasta z tymi owocami. Swoją drogą dobrze mogę sobie na nim wyobrazić również morele czy gruszki.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest wyjątkowo nieskomplikowany a ciasto robi się bardzo szybko. Nie jest za słodkie, ani nie należy do tych ciężkich, zbitych serników i moim zdaniem idealnie się nadaje na letnie, gorące dni.
A już niedługo opowiem o moich wrażeniach z pierwszej i niezwykle ekscytującej wyprawy do Azji, będzie dużo dużo zdjęć egzotycznych potraw i nie tylko.

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 250g mąki (można z powodzeniem zastąpić mąką bezglutenową)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki  mleka
Masa serowa:
  • 750g serka śmietankowego (najlepszy pakowany w papierek i białą folię z czerwoną krówką) lub sera potrójnie zmielonego
  • 225g cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 paczki budyniu śmietankowego
  • 750ml mleka
  • 100g borówki amerykańskiej

Wykonanie kruchego ciasta:

Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać mocno schłodzone żółtko, mleko oraz masło unikając kontaktu z ciepłymi rękami. Masło dokładnie posiekać nożem i szybko wyrobić ciasto, aby jak najmniej się ociepliło. Podzielić na dwie kulki i włożyć na około 30 min do lodówki.

Wykonanie masy serowej:

Do jednej miski włożyć serek śmietankowy, żółtka, cukier i wlać około 250ml mleka. Wszystko razem zmiksować. W pozostałym mleku rozrobić budyń i dolewać powoli do masy serowej cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie na sztywną pianę ubić białka i delikatnie połączyć z masą serową.

Dno i około 2 cm boków blachy wyłożyć ciastem. Wylać masę serową i delikatnie ułożyć na niej borówki, tak aby się całkiem nie zatopiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70 min. Sernik po tym czasie może się trząść jak nieścięta galaretka, jednak nie oznacza to, że się nie upiekł i nie ma się czego obawiać. Po prostu trzeba będzie poczekać, aż wystygnie i nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Zostawcie mi kawałeczek:) Piękny, nowy wygląd strony!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że zrobię na najbliższe spotkanie. Cieszę się, że Ci się podoba mój blog w nowej odsłonie.:-)

      Usuń
  2. mniamiii robilam ostatnio podobny z borówkami i malinkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, z malinami też go sobie doskonale wyobrażam.

      Usuń