niedziela, 29 stycznia 2017

Masło z nerkowców - z serii pokonać boreliozę

Będąc na diecie bezcukrowej, bezglutenowej i bezmlecznej miewam czasem ciężkie dni. Czuję wtedy znudzenie monotonnymi posiłkami i brakuje mi weny, żeby stworzyć coś nowego. Są też takie chwile, kiedy zwyczajnie chce mi się coś słodkiego, udusiłabym wtedy za kawałek ciasta lub czekoladę. Czasem robię coś z ksylitolem, ale po nim nie czuję się najlepiej, a w dodatku pozostaje po nim dziwny posmak. Na całe szczęście ku mojemu zaskoczeniu słodkawe masło z nerkowców okazało się moim wybawieniem. Nigdy nie przepadałam za tymi orzeszkami, ale okazało się, że uprażone mogą być nawet bardzo smaczne, a w formie masła stają się prawdziwym rarytasem. :-) Dodam jeszcze, że nerkowce mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego na diecie przeciwgrzybiczej możemy je pałaszować.



Składniki:
  • 300g orzechów nerkowca
  • duża szczypta soli (paradoksalnie wydobywa słodycz)

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, orzechy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na tak długo, aż orzechy zaczną lekko brązowieć. Po uprażeniu nerkowce wkładamy do kielicha blendera i miksujemy do momentu aż powstanie gładka masa. W trakcie blendowania masa będzie się zbierać na ściankach naczynia, należy ją wtedy zdjąć łopatką ze ścianek po czym dalej miksować. No i mamy pycha łakocie!

3 komentarze:

  1. Pycha ! Domowe masło i to jeszcze z tych orzechów! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta konsystencja...cudo! Kocham nerkowce, a masło orzechowe z nich jest moim ulubionym :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. เราให้ยาสำหรับการรักษาปัญหาสุขภาพต่าง ๆ โดยการใช้ยาเสพติดที่ได้รับการให้บริการและเม็ดสามารถรักษาโรคได้อย่างสมบูรณ์

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń