niedziela, 28 kwietnia 2013

Tzatziki - dip do mięsa z grilla

Zeszły piątek był szczególnie ciepły i słoneczny i bardziej przypominał letni niż wiosenny dzień. Poza tym rozpoczynał długi majowy weekend, czyli jeszcze jeden powód, by zainicjować grillowy sezon. Do mięsa z rusztu nie wyobrażam sobie nic lepszego jak sos tzatziki, który gości u mnie od lat na każdym grill party i cieszy się dużym powodzeniem. A więc musiał się pojawić i tym razem.



Składniki:
  • 250g serka śmietankowego (świetnie nadaje się OSM Rawicz)
  • 1 duży jogurt naturalny (może być Grecki)
  • ok. 140g świeżego ogórka sałatkowego
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Serek wymieszać w miseczce z jogurtem, dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, lekko odsączyć i połączyć z serkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i gotowe. Smacznego!




2 komentarze: